Vücutta kaşıntı

vücutta kaşıntı

Kaşıntı bazı zamanlarda sinir bozucu olabilen ve hiç beklenmedik yerlerde ortaya çıkan bir dürtüdür. Daha çok belli bir sebep akabinde ortaya çıksa da bazı zamanlarda da alerji ya da üzerinizdeki elbise kaynaklı çıkabilir. Bazı şeylerden huylanabilirsiniz ve bu durum size kaşıntı olarak geri dönüş yapabilir.

Vücudun herhangi bir yerinde beliren kaşıntı ile bazı belirtiler de göz önüne alınmalıdır. Kaşıntının belli bir sebebi olmadığı gibi bir hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Kaşıntı en fazla da kuru ve hassas olan cilt tipinde görülmektedir. Bu durum daha çok cildin kuru kalmasından kaynaklanmaktadır.

Tüm vücutta oluşan kaşıntı genel itibari ile sedef hastalığı, menopoz, hamilelik, egzama, kurdeşen dökme, bazı cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar da kaşıntıya sebep olabilir. Bu yüzden öncelikle kaşıntının nedeni araştırılmalıdır. Daha sonra ise bu kaşıntıya göre tedavi uygulanmalıdır. Aşırı kaşıntı ve dökülme, soyulma gibi belirtiler üzerine doktora başvurulması önerilmektedir.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken kaşıntının şiddetidir. Eğer bir yiyecek ya da bir kumaşa karşı olan alerjik reaksiyonunuz var ise bu durumda o yiyecekten ya da kumaştan uzak durmalı ve hatta hayatınızdan çıkarmalısınız. Bir de bazı insanların güneşe karşı oluşan kaşıntıları bulunmaktadır. Bu durumda kan hücreleriniz üzerine test yaptırmanız uygun olacaktır.

Bazı cilt hastalıkları da kaşıntıya sebep olabilir. Bu cilt hastalıklarının başında ise sedef hastalığı, mantar enfeksiyonu, egzama, kurdeşen ve bazı cilt enfeksiyonları da sayılabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken sedef hastalığıdır. Sedef hastalığı, vücutta kırmızı renkte oluşan ve bir hayli şiddetli kaşıntı yapan bir hastalıktır. Bu hastalık bir hayli ciddi bir hastalıktır. Döküntü de yapabilen sedef hastalığı, daha çok diz, dirsek ya da saç içerisinde çıkabilir. Egzama ise şişlik ile beraberinde kızarıklığı getiren bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığı da egzama da daha çok strese bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Mantar enfeksiyonu da önemli bir deri hastalığıdır. Bu hastalık da daha çok ayak tabanları ve parmaklarda ortaya çıkabilir. Ayak tabanlarının kaşınması ile belirti verebilir. 

Cilt rahatsızlıkları ya da cildin enfeksiyon kapması da kaşıntı yapabilen bir durumdur. Bu durumda daha çok doktorunuzun önereceği kremler iyi gelecektir.

Bir de iç hastalıkların habercisi olan kaşıntılar vardır. Bu kaşıntılar daha çok vücut üzerinde bir belirti vermez. Bu bağlamda test yaptırmak önem arz etmektedir.

Genel anlamı ile bakıldığı zaman kaşıntının birden çok sebebi olabileceği gibi bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Eğer vücudunuzun üzerinde bir belirti ya da dökülme, soyulma gibi şeyler yok ise bu durumda iç hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Kullandığınız ilaçlara da dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız ilaçlar da alerjinizi tetikliyor olabilmektedir. Yan etkileri ya da ilacın prospektüsüne de bakabilirsiniz. Buna göre de alerjinizin olduğu madde olan ilacı kullanmamaya dikkat edebilirsiniz. Bu duruma dikkat etmeli ve bu bağlamda aşırı kaşıntı görülür ise doktorunuza başvurmayı da ihmal etmemelisiniz.

Kaşıntının geçmesi için öncelikle nedeni iyi bilinmelidir. Fakat bazı bitkiler kaşıntı nerede olursa olsun iyi gelmektedir. Bu bitkilerin başında ise defne yaprağı gelmektedir. Nane ya da limon da bir hayli iyi gelen bitkiler arasındadır. Bir de yulaf ezmesi önemli bir bitkisel tedavi besinidir.

Sonuç olarak baktığımızda kaşıntının belli bir sebebi olmadığı gibi vücudunuzun bağışıklığı ve tipi ile ilgili de olabilmektedir. Bu konuya da ayrı bir önem vermelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Başa dön tuşu